Sosy do burgera, które nadadzą temu daniu niezwykły smak
2018-08-13 13:47:58 | GliwiceTeoretycznie w burgerach najważniejszą rolę odgrywają kotlety. Teoretycznie, gdyż o ostatecznym smaku całej potrawy decyduje sos. Na jakie smaki warto zatem postawić?
Sos majonezowy
Gęsty sos z majonezu to klasyka w świecie hamburgerów. Ten dodatek mają w swej ofercie tacy giganci, jak Burger King, takie sosy serwują też w tysiącach małych punktów gastronomicznych na całym świecie. Delikatny, swojski smak, uniwersalność – oto główne zalety majonezu. A co z tymi, którzy szukają bardziej oryginalnych smaków?
Cytrusowy majonez z pieprzem
Dla miłośników majonezu, którzy szukają nieco bardziej oryginalnych smaków, godnym polecenia dodatkiem do burgera będzie cytrusowy majonez z pieprzem. I tu głównym składnikiem jest majonez, doprawiony odrobiną ostrej musztardy, pieprzy oraz soku z limonki. Takie połączenie smaków daje wspaniałe efekty, o czym warto się przekonać osobiście.
Sos Aioli
Ten sos świetnie sprawdzi się w przypadku burgerów serwowanych z czerwoną cebulą, pomidorem oraz ogórkiem konserwowym. By go przygotować, wystarczą 3 ząbki czosnku, 200 ml oliwy z oliwek oraz odrobina soku z limonki lub cytryny. Można też dodatkowo sięgnąć po takie przyprawy, jak sól i pieprz, stosując je według własnych preferencji.
Salsa z awokado
Lubisz hamburgery z wieprzowiną? Jeśli tak, z pewnością docenisz salsę z awokado jako główny dodatek smakowy. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy pokroić w drobną kostkę czerwoną cebulę, odrobinę czerwonej papryki, pomidora oraz awokado. Te składniki, połączone z majonezem i ketchupem, szybko zmienią się w wyborną salsę – idealnie podkreślającą smak duszonej wieprzowiny, żółtego sera oraz lodowej sałaty.
Salsa pomidorowa
Ta salsa pomidorowa idealnie podkreśli smak burgera z mięsa mielonego, a jej przygotowanie jest dziecinnie proste. Pomidor, cebulka, posiekana kolendra i szczypior – oto podstawowe składniki, które należy ze sobą wymieszać. Na koniec należy dodać odrobinę ketchupu i oliwi z oliwek.
Sos z ogórkiem kiszonym i musztardą
Ten sos zachwyca bogactwem smaków. Przygotowany z kiszonego ogórka, musztardy, majonezu oraz octu balsamicznego, staje się rewelacyjnym dodatkiem do wszystkich burgerów. Doprawiony papryką, czosnkiem granulowanym i cukrem, każdemu miłośnikowi hamburgerów przypadnie do gustu. Dokładnie zblendowany, wyróżnia się nie tylko smakiem, ale i konsystencją, dzięki czemu doprawione nim dania wyglądają wybornie.
Sos barbecue z czereśniami
Sos BBQ z czereśniami to kolejna propozycja dla tych, którzy lubią nietypowe rozwiązania. Z połączenia czereśni, pomidora, koncentratu pomidorowego, ostrej papryczki, oliwy, miodu i cynamonu, powstaje wyborny sos do burgerów. Doprawiony solą, pieprzem, octem ryżowym, sprawdzi się wybornie w każdym przypadku.
Tak niepozorny dodatek, jakim jest sos, może całkowicie odmienić charakter tradycyjnych potraw. Tak jest m.in. w przypadku burgerów, które dzięki sosom zmieniają w wyjątkowe specjały.
Artykuł partnera
fot. unsplash.com